U bent hier
Programma 2024
Op 13 oktober beslist u mee over de toekomst van onze gemeente. In dit programma schetsen we u onze visie voor het beleid van de toekomst, dat uitgaat van redelijkheid en gezond verstand. Als lokale overheid moeten we aandacht hebben voor wat onze burgers bezighoudt. Daarbij zetten we altijd in op de samenwerking met u !
We hebben heel hard gewerkt aan ons programma. We hebben geluisterd naar onze inwoners tijdens onze wijkbezoeken en aan de hand daarvan heel veel punten opgenomen.
Elk bestuurslid en elke kandidaat van onze lijst heeft eveneens zijn of haar inbreng gehad in dit programma.
Heb jij nog suggesties of opmerkingen ? Laat het ons zeker weten !
Een vlotte en veilige mobiliteit in een bereikbare gemeente
Een aangename gemeente is een gemeente zonder mobiliteitsproblemen. Een vlotte en verkeersveilige mobiliteit is dan ook topprioriteit. Vlot en veilig verkeer springt niet meteen in het oog, maar het voorkomt wél een hoop stress en frustraties.
Het fileprobleem is enkel op te lossen door op verschillende vervoermiddelen tegelijk in te zetten. Elke modus heeft zijn plaats. De auto alleen zal ons niet redden, maar het openbaar vervoer evenmin. En zeker het potentieel van de fiets moeten we ten volle benutten.
- Er bestaat nog steeds geen duidelijk samenhangend verkeerscirculatieplan, wat door N-VA al ettelijke jaren gevraagd wordt. Wij willen dit dringend aanpakken.
Ook het vrachtvervoer moet letterlijk in goede banen geleid worden en geweerd worden uit de dorpskern en straten waar ze zich vastrijden.
De GPS-providers moeten aangestuurd worden. - Er is een nijpend tekort aan parkeerplaatsen:
- parkeerplaatsen markeren om aanbod optimaal te benutten.
- vragen aan bedrijven om terreinen beschikbaar te stellen. - Inzetten op doordacht gebruik van fietsstraten in het circulatieplan.
- Duidelijk herkenbare hellende drempels voorzien voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
- Inzetten op een betere coördinatie en communicatie van wegenwerken en omleidingen, ook intergemeentelijk.
- Fietspaden en voetpaden in slechte staat dienen heraangelegd te worden.
- De verlichting en veiligheid aan oversteekplaatsen moet overal kritisch bekeken worden.
- Snelheidsvertragende maatregelen : nodig aan scholen, speeltuinen en opvang. Meer gemachtigde opzichters inzetten.
- Verkeerscontroles dienen periodiek te gebeuren.
- Tellingen (metingen) uitvoeren op drukke punten en op basis daarvan actie ondernemen.
- Noodzaak extra verkeerslichten onderzoeken aan bepaalde kruispunten bv. Lindelei/Bredestraat.
Een veilig Hemiksem
Veiligheid is een basisbehoefte in een samenleving. Alleen in een veilige omgeving, zowel fysiek als psychisch of digitaal, kunnen alle inwoners de geborgenheid voelen die we allemaal verdienen. Samen moeten we hier naar het maximaal bereikbare streven.
- Politie-aanwezigheid aan schoolomgevingen en bij evenementen : een zichtbare handhaving is de enige effectieve manier om veiligheid af te dwingen.
- Meer wijkagenten inzetten is prioritair. We moeten een politioneel aanspreekpunt voorzien voor elke wijk.
Ervoor zorgen dat de burger zijn wijkagent kent en omgekeerd, is voor N-VA een streefdoel. - Een uitbreiding van de openingsuren van het politiekantoor en het verbeteren van de toegankelijkheid van de politie
kan hiertoe bijdragen en geeft de burger een veiliger en geruster gevoel. - Slimme innovatieve verlichting kan gebruikt worden om de gemeente veiliger, aangenamer en milieuvriendelijker te maken.
Zie voorbeelden op de website van VLAIO : https://www.vlaio.be/nl/vlaio-netwerk/de-vitrine/aangepaste-stadsverlichting-als-onderdeel-van-een-smart-city - Verplaatsbare camerabewaking voor hotspots kan het onveiligheidsgevoel minimaliseren.
- De BIN-netwerken beter organiseren én ondersteunen op intergemeentelijk gebied.
- Drugsoverlast aanpakken door intergemeentelijke samenwerking.
- Wij willen onze lokale brandweerkazerne behouden.
Communicatie en dialoog met de burger
“... en wij weten weer van niks!”. Hoe dikwijls hoor je dat niet zeggen in de Hemiksemse straten wanneer werken aanvatten of borden geplaatst worden…
Soms kan men de informatie online terugvinden, maar dat is niet altijd het geval.
We hebben al vaak ondervonden dat de informatiestroom naar de bevolking toe veel beter kan!
Indien dit performanter gebeurt kunnen we een hoop frustraties voorkomen.
- De website en het e-loket zijn onlangs uitgebreid, maar hier en daar moet de applicatie nog beter getest worden.
- Het afsprakensysteem is niet voor iedereen even duidelijk en men moet soms lang wachten op een afspraak
- De openingsuren van het recyclagepark Hemiksem zouden op de gemeentelijke website niet misstaan
- Een betere communicatie naar de burger voorkomt veel onvrede en zal zeker geapprecieerd worden door de Hemiksemnaar :
Communicatie kunnen we optimaliseren via sociale media, de digitale nieuwsbrief, Hallo Hemiksem, de Recycle app van IGEAN,
de digitale informatieborden, BE-Alert, BIN-meldingen, …. - De gemeente Hemiksem kan aansluiten bij de communicatiekanalen van Eerstelijnszone Rupelaar (website, nieuwsbrief, sociale media)
- gebeurtenissen in één bepaalde wijk : buurtbewoners verwittigen per brief.
Een luisterend oor voor onze jeugd
Onze jeugd in Hemiksem wordt een beetje aan haar lot overgelaten. Er is dan wel een jeugdraad, zelden of nooit zie je initiatieven uit de jeugdraad doorgroeien tot effectieve beleidsdaden. Ook qua belevingsruimte schiet Hemiksem schromelijk tekort. Er is geen plaats, zoals bijvoorbeeld een jeugdhuis, waar jongeren kunnen samenkomen.
Een Hemiksem zonder kinderen en jongeren is ondenkbaar. De jeugd is een bruisende nieuwe generatie die vol zit met goede ideeën. Onze N-VA jongeren willen deze generatie ten volle begeleiden; de jongeren een luisterend oor bieden en zichzelf helemaal smijten met allerlei initiatieven.
- De jeugdraad moet meer betrokken worden bij het jeugdbeleid.
- We moeten het draagvlak onderzoeken voor een kindergemeenteraad en deze installeren.
- We streven naar een Hemiksem waar elke jongere zijn plekje vindt, en willen locaties voor een jeugdhuis bekijken en een jeugdhuiswerking organiseren en opstarten.
- Jeugdbewegingen en jeugdverenigingen hebben nood aan een goede ondersteuning op alle vlakken.
- We willen zorgen voor goed onderhouden speeltuinen, zowel het materiaal als het domein.
- Als gemeente dienen we te zorgen voor een betere organisatie van zomerkampen en activiteiten, met een grotere capaciteit. Want vaak vallen onze eigen inwoners uit de boot.
Ook de zorg voor kinderen met een beperking moet opgenomen kunnen worden. - Sociale media hebben een zware impact op onze jongeren en creëren ook afzondering. We moeten de jongeren stimuleren om deel te nemen in sportclubs en jeugdbewegingen,
zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. - Voor de kleinste kinderen bestaat er reeds een initiatief genaamd "Babbels en brabbels" waar jonge ouders kunnen komen praten over de kleine en grote problemen die ze ondervinden bij de opvoeding van hun baby's en jonge kinderen. Zij organiseren diverse activiteiten voor de kindjes.
Respect voor kwetsbaren en voor onze oudere generatie
De eerstelijnszorg in onze regio stoot op haar grenzen. Zorg- en welzijnswerkers kampen met lange wachtlijsten en veel mensen met zorgnoden vinden onvoldoende de weg naar gepaste hulpverlening.
Niet iedereen heeft toegang tot het internet of elektronische apparaten. We mogen niet vergeten iedereen te betrekken in onze snelle, digitale samenleving. We moeten ook ouderen ondersteunen in deze moderne tijden en zorgen dat ze niet vereenzamen doordat de digitale kloof onoverbrugbaar wordt.
-
Hemiksem dient het lokaal sociaal beleid af te stemmen met de doelstellingen van Eerstelijnszone Rupelaar.
-
De gemeente moet een lokaal aanspreekpunt voorzien zodat de bevolking adequaat en eenvoudig naar de juiste instanties kan worden doorverwezen
-
We moeten aandacht besteden aan preventie en gezondheidsbevordering om de druk op de zorgsector te verminderen
-
Ook dienen we te zorgen voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers
-
Thuiszorg dient optimaal ondersteund te worden, zodat ouderen met zorgnoden thuis kunnen blijven wonen
- Bij het inrichten van het openbaar domein moet meer aandacht geschonken worden aan de noden van mensen met een beperking of verminderde mobiliteit.
- Als gemeentebestuur dienen we een plan van aanpak tegen vereenzaming en armoede te activeren. We moeten ondersteuning bieden aan eenzamen, door buurtwerkingen of activiteiten te organiseren en oplossingen te bieden voor mobiliteitsproblemen.
- We willen graag een actief seniorenbeleid uitwerken, meer beweegtoestellen op het openbaar domein voorzien, en informatieavonden over allerlei thema’s organiseren.
- Het gemeentebestuur moet digitale ondersteuning organiseren in samenwerking met Digibanken Rupelaar, waar iedereen ondersteuning vindt met dagdagelijkse dingen als bankzaken, Tax-on-web, Itsme, BE-Alert, …
- De European Disability Card (EDC), die gratis verkrijgbaar is voor mensen met een beperking en hun inclusie in de maatschappij bevordert, moeten we als gemeente promoten bij hen die er gebruik van kunnen maken! Deze kaart geeft voordelen en kortingen op allerlei cultuur-,sport- en vrijetijdsactiviteiten zoals bioscoop, theater of museumbezoek.
Meer info hierover vind je alvast op https://eudisabilitycard.be/nl
Aandacht voor afvalbeleid en milieu
Zwerfvuil en sluikstort zijn dagelijkse kost in Hemiksem. Vuilnisbakken puilen constant uit, en dit geeft een verloederde indruk.
Mensen klagen erover, ook op sociale media. En daar wordt het natuurlijk niet opgelost…
Met N-VA in het beleid willen wij deze problematiek aanpakken, kordaat én rechtvaardig!
- De dienstverlening in het recyclagepark moet verbeteren : uitbreiden van de openingsuren en de mogelijkheid tot het aanbieden van meer soorten in te zamelen fracties.
Eventueel samenwerken met het recyclagepark van Schelle, waar een weegbrug is. Of men kan in samenwerking met Schelle een nieuwe gezamenlijke locatie inrichten. - Het vuilnisbakkenplan dient geoptimaliseerd te worden.
- Sluikstorten moet daadwerkelijk bestraft worden.
-
Grote appartementsgebouwen :
- camera's plaatsen en niet enkel als afschrikmiddel maar ook als opsporingsmiddel
- in de nabije omgeving een glascontainer plaatsen
- ondergrondse opslag van vuilnis installeren (met registratiekaart) om sluikstorten tegen te gaan - Blijven inzetten op respect en waardering voor de vrijwillige en professionele vuilnisruimers.
- De openbare gebouwen dienen uitgerust te worden met hedendaagse isolatie, een energiezuinig verwarmings- en verlichtingssysteem en voldoende zonnepanelen.
- Er moet meer geïnvesteerd worden in laadpalen, vooral in de buurt van appartementsgebouwen.
- Het gebruik van regenwater moet gestimuleerd worden bv. door regentonnen nog goedkoper aan te bieden.
Openbaar groen en een hart voor dierenwelzijn
Mooi openbaar en goed onderhouden groen is een teken van een goedwerkende gemeente. Respect voor het openbaar domein wordt op die manier afgedwongen.
Overal onkruid geeft de gemeente een onverzorgde indruk.
Groenbeheer
-
Het onderhoud van ons openbaar groen moet geoptimaliseerd worden met een correcte aansturing vanuit het management.
-
Onderzoeken hoe we de groendienst verder kunnen reorganiseren, met het oog op een beter groenbeheer en minder klachten over het groenonderhoud.
- Duaal leren/stagewerking implementeren in samenwerking met scholen voor de aanwerving van personeel. Dit heeft een lage kostprijs (subsidies overheid) en zorgt voor onmiddellijk opgeleid en bekwaam personeel.
- Het openbaar groen moet verstandig aangeplant worden met het oog op droogte of wateroverlast (zoals gebruik van WADI’s, afkorting voor WaterAfvoer, Drainage en Infiltratie).
- Gebruik van onderhoudsvriendelijk groen
- Groenbeheer in overleg met de bewoners
Dierenwelzijn
- Er moeten procedures opgesteld worden voor dieren in nood en deze ook communiceren naar de inwoners :
Wie kan men contacteren en voor welke diersoorten ? Wat te doen bv. in geval van een loslopende hond, een tam konijn op een gevaarlijke plaats,
een gewonde kat of een gewonde vogel ?
Moet men de politie bellen, dierenwelzijn contacteren of Zwerfpoezen Rupelstreek ?
Wij willen graag 1 centraal aanspreekpunt dierenwelzijn bij de gemeente, die meteen weten wat ze moeten doen. - Dierenliefhebbers zelfklevers aanbieden met vermelding van het aantal aanwezige huisdieren, als info voor de hulpdiensten.
- Zwerfkattenproject verbeteren in samenwerking met Zwerfpoezen Rupelstreek :
- een centrale opvanglocatie voorzien in samenwerking met andere gemeenten.
- voldoende financiële hulp voorzien voor Zwerfpoezen Rupelstreek.
Kwaliteitsvol onderwijs en kinderopvang
Onderwijs is één van de hoekstenen van onze maatschappij. Hoe beter onze kinderen worden opgeleid, hoe beter de toekomst oogt.
Een goede opleiding is de basis voor een goede job en een goed leven.
Onderwijs
- Er moeten meer plaatsen in het onderwijs voorzien worden voor de verwachte bevolkingsgroei. Bij de bouw/verbouwing van basisschool De Regenboog werd hier door het gemeentebestuur helaas onvoldoende rekening mee gehouden.
-
Multi-inzetbare scholen : schoolgebouwen ook buiten de schooluren openstellen voor verenigingen
-
We voeren een actief taalbeleid Nederlands voor alle leerlingen en hun ouders
-
De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle lokale spelers (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) zo goed mogelijk samenwerken. Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit.
-
Behoud van de zomerschool voor leerlingen met leerachterstand of bepaalde moeilijkheden tijdens het schooljaar.
Kinderopvang
- We zorgen voor meer opvangplaatsen binnen onze gemeente
- De buitenschoolse kinderopvang dient permanent geëvalueerd te worden met inspraak van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK).
- Kinderopvang moet voor iedereen betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol zijn. Daarom moet er voorrang zijn voor iedereen die werkt of een werkgerichte opleiding volgt.
- BKO (Buitenschoolse Kinder Opvang) moet voor werkende ouders goedkoper gemaakt worden.
De dagbijdrage moet berekend worden op basis van het inkomen van de ouders. - We willen inzetten op flexibele kinderopvang, want niet iedereen werkt van 9 tot 5. De N-VA pleit als partij ook om de kosten voor kinderopvang 100% fiscaal aftrekbaar te maken.
- Daarnaast moet er ruimte blijven voor zelfstandig initiatief. Naast klassieke initiatieven moedigen we ook ondernemingen en bedrijventerreinen aan om een crèche aan te bieden aan hun werknemers.
-
Ten slotte blijft het gebruik van het Nederlands in de kinderopvang belangrijk.
Betaalbaar en aangenaam wonen in een begripvolle samenleving
Een geborgen huis, een échte thuis, is voor elke inwoner onontbeerlijk. Helaas is betaalbaar wonen anno 2024 geen evidentie meer.
Er is veel leegstand van sociale woningen in Hemiksem, en toch blijft betaalbaar wonen een probleem !
N-VA Hemiksem wil hier samen met de nieuwe verantwoordelijken van Woonkade Rupelstreek werk van maken!
- Aanpakken leegstand en verkrotting, maar geen leegstandsbelasting bij werken in uitvoering.
- Meldingen schadelijk onkruid en ongedierte opvolgen en zo nodig zelf aanpakken.
- Speeltuinen en sportvelden moeten voldoende onderhoud krijgen.
- Huiseigenaars gratis advies geven bij de renovatie van hun woning
-
In de sociale woonwijk die zich uitstrekt over de Acacialaan, Kastanjelaan, Beukenlaan, Parklaan, Plataanlaan en Assestraat,
dateren heel wat van de sociale woningen uit de jaren ‘50 tot ‘70. Deze zijn verouderd en kampen met structurele problemen.
Nu wil huisvestingsmaatschappij Woonkade Rupelstreek in samenwerking met de gemeente deze woningen gefaseerd gaan vernieuwen.
Dat zal gebeuren met ofwel een grondige renovatie, ofwel met een sloop en een vervangingsbouw.
Wij willen erop toezien dat dit gebeurt in de beste omstandigheden voor de huidige bewoners. -
De samenwerking met Woonkade Rupelstreek moet alleszins geoptimaliseerd worden :
bewoners misten in het verleden een betrouwbaar contactpunt voor het melden van problemen en kregen vaak geen gehoor bj De Ideale Woning.
Een beleid op maat voor middenstand en werkgelegenheid
Middenstanders hebben het in het algemeen niet gemakkelijk om in een opstartfase te overleven. Zeker in onze gemeente lijkt dit een zwaar probleem te zijn, dat is helaas al meermaals gebleken. Een reden voor N-VA om initiatief te nemen om middenstand en KMO zoveel mogelijk te ondersteunen, eerder dan nieuwe retributiereglementen op te stellen…
- Lokaal ondernemerschap draagt bij aan onze welvaart en lokale bedrijven zorgen voor werkgelegenheid binnen onze regio.
- Een performant ondernemersloket kan de middenstand helpen in de administratieve rompslomp waar ze dikwijls mee geconfronteerd worden. Nu wordt men op de website gewoon omgeleid naar het ondernemersloket van Vlaanderen, waar men niets terugvindt over Hemiksem.
- Premies voor de opstart of de verfraaiing van een zaak kunnen die werkzaamheden optimaliseren.
- We moeten pestbelastingen voor eigen ondernemers vermijden, zoals bv. voor reclameborden.
- Als gemeentebestuur moeten we onze lokale middenstanders promoten en van hun diensten gebruik maken waar mogelijk.
- We steunen initiatieven van de Middenstandsraad zoals de zomermarkt en de kerstmarkt.
- Ook de grotere bedrijven moeten aangemoedigd worden om lokaal personeel aan te werven.
-
In 1 op de 5 gemeenten wordt nog steeds een belasting op drijfkracht geheven. Dat is een verouderde belasting die ooit werd ingevoerd om de handenarbeid te beschermen.
Wij willen deze taks herbekijken omdat bedrijven worden geremd in hun investeringsplannen, wat ook de groei van de werkgelegenheid belemmert.
Sport, vrije tijd en verenigingsleven voor iedereen
Toen begin jaren '70 de sporthal en het voormalige zwembad gebouwd werden, was dit een prestigeproject voor Hemiksem. De tijd heeft helaas zijn werk gedaan, en moderne sportclubs hebben dringend nood aan een nieuwe sporthal om op hoog niveau te kunnen presteren.
Dit moet voor Hemiksem een prioriteit worden in de nieuwe legislatuur. N-VA wil naast Hellvoc, de 12e grootste volleybalclub van Vlaanderen, ook andere sporters laten genieten van een spiksplinternieuwe sportinfrastructuur. N-VA Hemiksem staat klaar om dit project mee op te starten!
- Regelmatig bewegen draagt bij tot een gezonde levensstijl. Fitte en weerbare burgers zijn minder vaak ziek, werken langer en voelen zich gelukkiger. Een goede gezondheid is bijgevolg essentieel voor een evenwichtig en gelukkig leven.
- We ijveren voor de bouw van een nieuwe multidisciplinaire, energiezuinige sporthal, met aandacht voor de parkeerproblematiek.
- De gemeente moet àlle sportclubs voldoende faciliteiten verstrekken voor een goede werking.
- De kostprijs voor een zwembeurt in het intergemeentelijk zwembad DOK 3 moet efficiënter afgestemd worden op de gebruikers van de gemeenten, die bijdragen in de kosten. Het verschil in prijs moet groter worden tussen inwoners uit Aartselaar, Hemiksem en Niel, en de andere gemeenten die niet wensten deel te nemen aan de financiering van het project.
Uitdragen van cultuur en toerisme
Er moeten nieuwe initiatieven ontwikkeld worden om het toerisme en de cultuurbeleving in Hemiksem aan te wakkeren. De middenstand moet hierbij betrokken worden. Een festival, een jaarmarkt, een braderij, ... wij willen een dynamische en bruisende gemeente. Maar de overlast moet tegelijk ook beperkt worden voor de buurtbewoners.
- Onze Academie voor Muziek en Woord heeft een zeer goede reputatie. Het is belangrijk om voldoende middelen ter beschikking te stellen voor o.a. de verbetering van de akoestiek,
wat in Depot Deluxe nog een aandachtspunt is. - We willen Hemiksem terug op de kaart zetten als een toeristische site waarbij de abdij als historisch erfgoed centraal staat. Het rijke verleden van onze gemeente wordt te weinig in de kijker gezet.
- Ons Gilliot & Roelants Tegelmuseum, het enige tegelmuseum in België, kan samen met de heemkring nog beter uitgespeeld worden als toeristische trekpleister.
- Het erfgoed op een duurzame manier behouden, beheren en restaureren met optimaal gebruik van subsidies moet het streefdoel zijn.
- Hemiksem moet blijvend inzetten op intergemeentelijke samenwerking zoals met Ivebica, Toerisme Rupelstreek, Erfgoed Rupel, Kempens Landschap, Nationaal Park Scheldevallei,...
Verantwoordelijk gemeentebestuur
Een gezonde gemeentelijke werking is onontbeerlijk, ook voor het gemeentepersoneel moet de werkvloer een aangename plek zijn om te werken. En wat mag de burger verwachten van het gemeentebestuur?
- We moeten de gemeente besturen als een goede huisvader en goed letten op de inkomsten en uitgaven
- De gemeente mag belastinggeld enkel besteden aan de juiste investeringen, want er wordt een sterke stijging van de kosten verwacht en onze gemeentelijke reserves zijn opgebruikt.
- Grote investeringen brengen ook risico’s met zich mee : projecten moeten goed opgevolgd worden en budgetten moeten tijdig aangepast worden.
De overheid verwacht namelijk een een correcte rapportering via het meerjarenplan - Een mogelijke verlaging van de gemeentebelasting kan onderzocht worden, maar mag niet louter het gevolg zijn van platte politieke verkiezingsbeloftes.
- Een verlaging van de onroerende voorheffing kan worden ingevoerd indien er financiële ruimte voor is.
- Kritisch besturen : bij het heraanleggen van wegen de experten in vraag durven stellen en zorgen dat verkeersinfarcten en conflicten absoluut vermeden worden.
- De gemeentelijke informatiekanalen dienen efficiënter gebruikt te worden.
- De gemeente moet de plaatselijke inwoners bevragen en informeren vóór de aanvang van ingrijpende werken, en waar mogelijk rekening houden met de aangegeven verzuchtingen.
- Zoveel mogelijk inzetten op intergemeentelijke en provinciale samenwerking om kosten te besparen.
Goed beheer van gemeentelijke gebouwen en bezittingen
De Hemiksemnaren mogen van de gemeente niet meer of niet minder verwachten dan dat de gebouwen en bezittingen beheerd worden als een goede huisvader. Hierin blinkt onze gemeente helaas niet altijd uit….
- Altijd schattingsverslagen laten opmaken bij de verkoop van gemeentelijke eigendommen.
- Dat is toch logisch, zal u denken. Maar bij de verkoop van het gemeentelijk zwembad werd tot onze grote verbazing geen schattingsverslag opgemaakt. Na N-VA-tussenkomst via een klacht bij de provincie werd dit uiteindelijk wel in orde gebracht.
- Onze intergemeentelijke bibliotheek zou verhuizen naar de abdij. Hierop wachten we nog steeds en dit project is zelfs nog niet in uitvoering… De juiste kostprijs is ook nog niet bekend. Wel werd er in afwachting van de nieuwe bibliotheek een brug geïnstalleerd tussen Schelle en Hemiksem om de inwoners van Schelle een gemakkelijke toegang naar de bibliotheek te bieden.
Dit is de omgekeerde wereld ! Kostprijs : 700.000 euro per gemeente ! - Aan de gemeentelijke sporthal werden al wel minimale opsmukwerken uitgevoerd, maar dit is slechts een pleister op de wonde. Enkel een nieuwe sporthal kan de gemeentelijke sportinfrastructuur naar de hedendaagse milieu- en energienormen tillen.
- Wij hadden graag meer respect gezien voor het oorlogsmonument op de Gemeenteplaats.
Dit monument heeft zijn centrale plaats moeten afstaan aan een duur kunstwerk, een vogel in de kleuren van Hemiksem, die de Hemiksemse belastingbetaler 50.000 euro kost.
50.000 euro subsidies - waar ook iedereen mee voor betaalt - hebben we dan nog niet meegerekend.