N-VA komt op voor groene energie in Hemiksem

Op 21 oktober 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

 

De gemeenteraad van dinsdag 20 oktober heeft het college de opdracht gegeven een vernietigingsberoep in te dienen tegen het door minister Demir (N-VA) goedgekeurde project van 2 windturbines op de gronden van Umicore, waarvan 1 op grondgebied van Hemiksem.

Fractieleidster Helke Verdick van N-VA Hemiksem reageert hierop :
“We dragen met zijn allen, partijoverschrijdend, een enorme verantwoordelijkheid betreft het inzetten van hernieuwbare energie. De fossiele brandstoffen geraken uitgeput en we zullen nog een hele tijd afhankelijk zijn van kernenergie.
N-VA Hemiksem heeft zich initieel ook verzet tegen de komst van 4 windturbines waarvan 2 dichtbij de woonwijken. Bovendien steunden we het advies van de eerste zitting van de commissie windturbines zodat het gemeentebestuur in beroep kon gaan tegen de 4 turbines. Aldus geschiedde, er is geen sprake van een boycot door onze partij, wat op de gemeenteraad wel geïnsinueerd werd.

Nu er een plan met 2 turbines op tafel ligt, waarvan 1 in Hemiksem aan de Schelde, op minstens 600 m van woongebied, nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en durven wij als enige partij onze nek uitsteken om die ene windmolen op Hemiksems grondgebied te verdedigen, die voldoet aan alle milieunormen.”
 

De provinciale deputatie (ook met CD&V) stemde voor de windturbines. Dat deed ze op basis van positieve technische en ecologische adviezen. Maar de provincie nam de bezorgdheden van de inwoners zeker ter harte : met bijkomende strenge geluidsvoorwaarden beperkte ze de geluidshinder aanzienlijk. Zeker nu er 2 windturbines geschrapt werden zal de mogelijk verwachte hinder nog meer dalen.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is