N-VA Hemiksem

U bent hier

Hemiksem stilaan in financiële ademnood

Op 28 januari 2013
‘Er is dit jaar geen ruimte voor extra investeringen', zei financieel beheerder Ellen Moonen op de gemeenteraad ‘De autofinancieringsmarge bedraagt amper 108.000 euro. Als er dit jaar één grote onverwachte kost opduikt, komt de gemeente meteen in de problemen. Want de financiële reserves zijn de jongste jaren flink geslonken, tot nog maar 1,4 miljoen euro', lichtte ze toe.

De hachelijke financiële situatie leidt onder meer tot een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1.450 tot 1.550. Die verhoging werd door de oppositie meteen op de korrel genomen als het breken van een verkiezingsbelofte.

‘Er komt geen belastingverhoging voor eerst alle mogelijke besparingsmaatregelen zijn bekeken en besproken. Maar op dit moment zijn er niet meer maatregelen mogelijk', antwoordde burgemeester Luc Bouckaert (CD&V). ‘Bovendien is 2013 een overgangsjaar. De komende maanden werken we de beleidsvisie voor de periode 2014 tot 2019 uit. We moeten op zoek naar nieuwe middelen.'

‘Waarom werd er dan niet bespaard op die extra vijfde schepen?', repliceerde Cliff Mostien (Open VLD).

Schepen van Financiën Kristien Vingerhoets (SP.A) lichtte toe dat die extra vijfde schepen geen meerkost betekent. ‘De uitgaven voor de schepenen komen nu, afgerond, op 234.500 euro. In de voorbije zes jaar was dat 267.000 euro..'

Het tarief voor de buitenschoolse kinderopvang wordt aangepast aan het tarief van Kind & Gezin. Dat tarief, voordien 33 eurocent per begonnen halfuur, bedraagt nu 74 eurocent. Ook les volgen aan de muziekacademie wordt duurder. Zo moet, voor het huren van muziekinstrumenten van de muziekacademie, 75 euro per jaar betaald worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is