Vragen gemeenteraad 16/02/2016

Op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1) Hemiksem vergast ?

Tot grote ergernis van vele Hemiksemnaren  worden  er de laatste maanden dagelijks naar hartelust gas-boetes uitgedeeld voor fout parkeren.
Vele inwoners menen dat ze onterecht beboet zijn. Dat dit wel of niet het geval is, kunnen wij in deze individuele gevallen moeilijk beoordelen, omdat wij de omstandigheden ter plaatse niet gezien hebben.  Maar het valt wel op dat er heel  veel  boetes worden uitgedeeld op dezelfde plaatsen.
Ook op plaatsen waar men vroeger nooit beboet werd.
Als men op één bepaalde plaats al enorm veel boetes heeft uitgedeeld, scheelt er misschien wel iets aan de signalisatie of wegmarkeringen ?  Werd hier al bij stilgestaan ?
Wij stellen deze vraag omdat mensen met een boete lager dan 70 euro zich in principe niet kunnen verdedigen.  Hiervoor verwijzen wij naar Artikel 6.6.1 §4  in het reglement nl. “Het verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak is enkel mogelijk indien het een overtreding betreft die gesanctioneerd wordt met een geldboete die hoger is dan 70 euro;”
De meeste gasboetes voor fout parkeren bedragen namelijk 55 euro.

Anderzijds krijgen wij dan ook weer signalen dat er op plaatsen waar er wél veel hinder is van foutparkeerders,  weinig of niet gecontroleerd wordt.
Graag kregen wij daarom een overzicht van :
- hoeveel gas-boetes er de voorbije maanden (per week)  reeds uitgeschreven zijn
- in welke straten dit was
- het aantal bezwaren dat hiertegen ingediend is.

Er is ons ook ter ore gekomen dat een aantal mensen hun boete pas na 2 maanden kregen, wat niet binnen een redelijke termijn kan genoemd worden. In de tussentijd kan men dezelfde overtreding meerdere keren begaan hebben,  zonder dit te weten.
Zie Artikel 6.7.1
§1. “De sanctionerend ambtenaar deelt binnen de vijftien dagen na ontvangst van de vaststelling van
de inbreuk, bij gewone zending, aan de overtreder de gegevens mee met betrekking tot de
vastgestelde feiten en de begane inbreuk, alsmede het bedrag van de administratieve geldboete”

Wij pleiten aldus voor :
- verbeterde signalisatie
- een verwittiging in plaats van een boete bij onduidelijke of nieuwe verkeerssituaties
- snellere mededeling van de overtreding aan de overtreder om herhaling te vermijden
 

2) Seveso-sirenes

We hebben al enkele keren geconstateerd in de omgeving van de Atletiekstraat/Georges Gilliotstraat dat de seveso-sirenes gedurende langere tijd in werking treden. 
Dit gebeurt vaak op tijdstippen dat er helemaal geen oefening gepland is.
Onlangs nog gingen de sirenes gedurende  meer dan 10 minuten af, dit was op vrijdagavond  5 februari,  vermoedelijk bij Proviron ?
Sommigen dachten aan een oefening, maar dit lijkt ons weinig waarschijnlijk op een vrijdagavond ?
De vaste sirenetesten zijn in principe elke eerste donderdag van het trimester.
In 2016 zijn er dus sirenetests op donderdag 7 januari, 7 april, 7 juli en 6 oktober

Als de sirenes buiten deze vaste tijdstippen afgaan, op welke manier wordt de bevolking dan op de hoogte gebracht ? Want buiten enkele personen die zich vragen stellen via facebook, komt er nooit communicatie over wat er precies aan de hand was. Van vals alarm krijgt men blijkbaar geen waarschuwing via be-alert.be.

Wij vrezen dat er bij een echte noodsituatie kostbare tijd zal verloren gaan omdat omwonenden denken dat het om een oefening  of vals alarm gaat, en zijn van mening dat er veel sneller en efficiënter  moet gecommuniceerd worden naar de bewoners in de buurt van het getroffen bedrijf,  ook als het om vals alarm gaat .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is